Nieuwsbericht

Welkom

Corporaties en vluchtelingenwerk ondersteunen statushouders bij inburgeren in woonomgeving

Leestijd: 3 min

Woningcorporaties en Vluchtelingenwerk in Amsterdam helpen vluchtelingen die een verblijfstatus krijgen en een huurwoning, om zo snel mogelijk in te burgeren in hun woonomgeving. Vrijwilligers – die o.a. worden geworven onder de medewerkers van de corporaties – gaan de nieuwe huurders informeren over hun rechten en plichten bij het wonen, helpen bij het vinden van de weg in de buurt en ondersteunen bij het juist gebruik van hun nieuwe woning. Ze werken nauw samen met de wijkbeheerders van de corporaties.

Hoe eerder mensen op de hoogte zijn van hoe zaken werken in de Nederlandse samenleving, hoe sneller de inburgering zal gaan en de mensen het gevoel hebben hier  ‘thuis’ te zijn. Dat is het idee achter het project Woonservice. De woningcorporaties bekostigen de coördinatie en professionele ondersteuning van het project. Hierbij zijn in totaal 70 vrijwilligers betrokken die worden aangestuurd  door de stichting Vluchtelingenwerk. Ook de gemeente  Amsterdam neemt een deel van de kosten op zich.   De samenwerking is niet nieuw. In de afgelopen drie jaar hebben de drie corporaties Ymere, Eigen Haard en de Alliantie al gewerkt met woonwijkvrijwilligers en met succes. Nu sluiten ook Rochdale, Stadgenoot en De Key zich aan.

Vanaf het moment van de sleuteloverdracht voor een huurwoning, krijgt een erkende vluchteling tijdelijk een vrijwilliger toegewezen. Die helpt hem of haar bij het begrijpen van alles wat er komt kijken bij het huren van een woning.  Ze geven voorlichting over wat bijvoorbeeld wordt verwacht in de woonomgeving, zoals samen het trappenhuis schoon houden en afval op de juiste manier en op het juiste moment aanbieden. Samen met de wijkbeheerder van de corporatie worden de nieuwe huurders geïntroduceerd in de buurt en bij de buren. Uiteindelijk blijft de wijkbeheerder duurzaam betrokken.

Het project zal uiteindelijk een structureel netwerk van zo’n 70 vrijwilligers omvatten die zelf goed thuis zijn in de buurten en weten waar je goed en betaalbaar eten kunt kopen, deelnemen aan buurtactiviteiten enzovoort. Ook worden de nieuwe huurders aangemoedigd en geholpen om werk te zoeken, betaald of vrijwillig, of een opleiding. Een aantal vrijwilligers zal zich ook specialiseren in klussen aan huis. De nieuwe huurders hebben immers geen gereedschap en niet altijd kennis over hoe bijvoorbeeld de centrale verwarming werkt.

Goede ervaringen

Ymere en De Alliantie hebben al goede ervaringen opgedaan met de begeleiding van de statushouders en onderstrepen het belang van snelle integratie van vluchtelingen met een verblijfstatus in de wijk waar ze komen te wonen.

Eric van Kaam, directeur Wonen en Leven Ymere:  “Deze mensen hebben iets meer hulp en begeleiding nodig dan reguliere huurders. De corporaties bieden de woonwijkvrijwilligers van Vluchtelingenwerk een training aan over “huren bij de corporatie” en koppelen de woonwerkvrijwilligers aan de  huismeester/gebiedsbeheerder van de corporatie. Samen zorgen zij voor een goede begeleiding van de vluchteling bij de verhuizing naar de woning”.

Erna van der Pers, directeur de Alliantie Amsterdam, onderstreept daarnaast het belang voor de andere buurtbewoners. “Ook voor de buren van de nieuwe Nederlanders is het fijn dat ze worden geholpen snel hun weg vinden in de buurt. Onze wijkbeheerders en de woonwijkvrijwilligers introduceren hen bij de buren en bij buurtactiviteiten, informeren hen over wat er komt kijken bij het ‘huurder zijn’ én dragen zo bij aan de leefbaarheid van de buurt”.

De gemeente  Amsterdam heeft in 2016 de opgave om 2.042 verblijfsgerechtigden een huurwoning aan te bieden. Het merendeel van deze woningen wordt geleverd door de  woningcorporaties.


Aanmelden als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk kan hier.