Illegale onderhuur komt het meest voor
Het grootste deel van de woonfraude is illegale onderhuur. Afgelopen jaar betrof dat ongeveer tweederde van het totaal. Met grote regelmaat worden hier zeer schrijnende situaties aangetroffen zoals overbewoning, sterk vervuilde en slecht onderhouden woningen. Ook is regelmatig sprake van grove financiële uitbuiting van de onderhuurder omdat de woning voor een veel hogere huurprijs wordt doorverhuurd.
Andere vormen van woonfraude zijn bijvoorbeeld leegstand (de huurder woont zelf elders) of het aantreffen van hennepkwekerijen, vakantieverhuur, illegale prostitutie, wapens of drugs.
Concrete voorbeelden:
Hennep: Stadgenoot betrapte – samen met de gemeente – afgelopen jaar een huurder op leeftijd op het knippen van hennep in zijn eigen woning. Door de kier van de deur kwam de wietlucht hen al tegemoet. Op het moment zelf zijn ze niet toegelaten, maar via een procedure hebben ze de woning kunnen terugvorderen.
Drugs: Tijdens een steekproef in de hele straat is door De Alliantie een in werking zijnde cocaïne lab aangetroffen. De politie is direct ingeschakeld en er is voor ruim 4,3 kilo cocaïne aangetroffen (de straatwaarde betrof meer dan 2 ton). Hoewel de huurder er alles aan deed om zijn woning te behouden, heeft de rechter besloten dat de woning weer ter beschikking komt voor de corporatie en daarmee een woningzoekende.
Onderhuur: Een man blijkt al tijden bij zijn partner buiten Amsterdam te wonen en heeft de hele woning onderverhuurd. Vervolgens heeft de onderhuur de woning weer aan iemand anders onderverhuurd. Na klachten van omwonenden heeft de corporatie deze situatie aangepakt.
Leegstand: Een gezin in een woning van Ymere is naar het Verenigd Koninkrijk geëmigreerd en gebruikte de woning alleen nog voor vakanties en familiebezoek in Amsterdam.
Naast het terugvorderen van de woning is er bij 159 woningen een ‘laatste kans’ of ‘gele kaart’ afgegeven ten gevolge van een vorm van onrechtmatige bewoning.
Combiteams
Corporaties werken nauw samen met de gemeente. Rapportages van handhavers van de gemeente worden gedeeld met corporaties. Ook wordt een deel van de meldingen met een gezamenlijke huisbezoek opgepakt, door de zogenaamde combiteams. Deze teams bestaan uit een toezichthouder van de gemeente en een woonfraudespecialist van de corporatie. Door het samen optrekken en het delen van informatie en expertise hebben de corporaties betere informatie beschikbaar om het (juridisch) vervolgtraject in te gaan om de huur opgezegd en de woning weer beschikbaar te krijgen.
Doorzonconvenant
In december 2023 is het vernieuwde convenant