Amsterdamse corporaties bouwen gemeentepanden om tot ca 200 sociale huurwoningen

Leestijd: 2 min

Amsterdamse woningcorporaties kopen vijf panden van de gemeente met als doel deze te verbouwen tot sociale huurwoningen. Minimaal 50% van de woningen wordt verhuurd aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De panden staan in stadsdelen Zuid, West en Noord en omvatten in totaal circa 200 woningen.

In de gemeente Amsterdam is de taakstelling om dit jaar voor 2077 statushouders woningen beschikbaar te stellen, dit zijn voornamelijk sociale huurwoningen van woningcorporaties. Om aan dat aantal te kunnen voldoen hebben de corporaties samen met de gemeente de mogelijkheden onderzocht om gemeentelijke panden die nu geen woonfunctie hebben, te verbouwen naar woningen. Zo komt er meer aanbod voor alle woningzoekenden.

De woningcorporaties streven naar snelle integratie van statushouders en creëren van kansen door woningen voor statushouders en andere woningzoekenden te combineren. Daarom realiseerden ze het afgelopen jaar al diverse gecombineerde woonprojecten. Zo is De Key eigenaar van het Startblok in Riekerhaven, een community waar circa 275 jonge statushouders samenwonen met 275 jonge Amsterdammers. Rochdale realiseerde onlangs op de NDSM-werf een vergelijkbare woonvorm met 378 woonunits en verbouwt ook aan de Nierkerkestraat een wooncomplex voor statushouders en andere woningzoekenden. Ymere opende vorige week De Maurits met 23 woningen voor jongeren, ook hier gaat het om een combinatie van statushouders en andere jongeren. En De Alliantie realiseert gecombineerde wooncomplexen aan de Van Lohuizenlaan (80 woonunits, 114 personen) en op het voormalig ACTA-terrein (114 woonunits, 137 personen) in Slotervaart. 

Dit zijn de panden die de corporaties willen kopen van de gemeente en transformeren naar woningen:

  1. Wormerveerstraat 15. Dit pand wordt gesloopt en er komt nieuwbouw. Beoogd koper is De Key.
  2. Admiraal de Ruijterweg 410. Beoogd koper is Rochdale.
  3. Rijnstraat 115 /Vechtstraat 92 (met behoud van de functie Huis van de Wijk). Beoogd koper is De Alliantie.
  4. Henrick de Keijserstraat 14. Beoogd koper is Stadgenoot.
  5. Papaverhoek 1-3. Beoogd koper is Eigen Haard.

De corporaties en de gemeente betrekken buurtbewoners bij het uitwerken van de transformatieplannen en werken samen ideeën uit voor het vergemakkelijken van ontmoetingen tussen de huidige en de nieuwe bewoners,  bijvoorbeeld door gezamenlijke ontmoetingsruimtes.