Anisha Jagernath wint de Jeroen van der Veer Scriptieprijs met haar onderzoek naar uitdagingen voor verduurzaming en energiekosten in VvE’s
Leestijd:
2
min
Wat zijn de obstakels tot verduurzaming voor woningeigenaren in VvE’s met sociale huurders? Anisha onderzocht deze vraag voor haar master Sustainability and Planning aan de Rijksuniversiteit Groningen. Aan de hand van gesprekken met corporatieprofessionals, een survey onder VVE bewoners en beleidsanalyses heeft Anisha in beeld gebracht hoe uitdagingen in besluitvorming en financiering de verduurzaming van woningen sterk kunnen vertragen. Dit deed zij zo goed dat zij afgelopen week in Museum ’t Schip een prijs in ontvangst mocht nemen voor de beste masterscriptie op het gebied van volkshuisvesting: de Jeroen van der Veer Scriptieprijs 2023. Uit handen van juryvoorzitter Josja van der Veer ontving zij een geldprijs van duizend euro. “De scriptie van Anisha draagt bij aan inzicht in welke aanvullende uitdagingen er binnen VvE’s liggen bij de verduurzamingsopgave. Het onderzoek laat zien dat er behoefte is aan passend beleid en bewonersondersteuning vanuit zowel gemeenten als woningcorporaties om verduurzaming te versnellen.”
Drie genomineerden
Naast Anisha Jagernath zijn de scripties van Jelle Velseboer over ‘De rol van diversiteit in wooncoöperaties’ en de scriptie van Leonie Laugh ‘Drijfveren achter de groei van wooncoöperaties in Berlijn’ genomineerd. Lees hier meer over de genomineerde scripties. De ingezonden scripties zijn beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Gerard Anderiesen, Fenne Pinkster, Maarten van Poelgeest en Josja van der Veer (voorzitter). Na twee selectierondes zijn door de jury de drie kanshebbers genomineerd.
Scriptieprijs
De AFWC reikt jaarlijks de Jeroen van de Veer scriptieprijs voor de beste masterscriptie op het gebied van volkshuisvesting uit. De prijs is ter herinnering aan onderzoeker en collega Jeroen van der Veer. Hij overleed eind 2020 op 56-jarige leeftijd. Jeroen werkte ruim 23 jaar bij de AFWC en heeft vele studenten begeleid bij hun scriptie. “Goed onderzoek en ontwikkeling van talent is van groot belang voor de volkshuisvestingssector. Er liggen veel grote opgaves in Amsterdam. Nieuwe invalshoeken zijn van groot belang bij het slagen hiervan. Met deze prijs willen we vanuit de passie en gedrevenheid van Jeroen van der Veer een blijvend podium bieden aan vernieuwend en concreet toepasbaar onderzoek”, vertelt Anne-Jo Visser (directeur). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens onze Nieuwjaarsbijeenkomst in combinatie met een Jeroen van de Veer Lezing.