Beperkte capaciteit Ingenieursbureau vertraagt nieuwbouw Eigen Haard

Leestijd: 3 min

Eigen Haard maakt zich zorgen over het gebrek aan capaciteit bij het Ingenieursbureau. De corporatie krijgt signalen dat twee van haar projecten in Nieuw-West, waarvan de start bouw volgend jaar gepland staat, niet tijdig kunnen worden aangesloten op de vereiste infrastructuur. Het Ingenieursbureau lijkt namelijk geen capaciteit te kunnen leveren voor de ondergrondse en bovengrondse infra.

De combinatie met de -al langer bekende- signalen van netbeheerder Liander dat niet meer alle nieuwbouw kan worden aangesloten op het net (netcongestie), maakt dat de corporatie opnieuw aan de bel trekt.

Eigen Haard gaat in de Dichtersbuurt (in meerdere fases) 400 woningen slopen en daarvoor in de plaats 885 nieuwe creëren. De eerste fase staat volgend jaar gepland en omvat 140 appartementen, 785 m2 bedrijfsruimten en 65 parkeerplaatsen. In het Ruychaverkwartier gaat het om 237 gesloopte woningen die worden vervangen door 431 nieuwe en maar liefst 2.500 m2 bedrijfsruimten. Inmiddels is gebleken dat het Ruychaverkwartier wel aangesloten kan worden.

“Het gebrek aan capaciteit bij het Ingenieursbureau en Liander betekent dat woningbouw vertraagt, terwijl de noodzaak om woningen te bouwen verschrikkelijk groot is”, stelt Anke Huntjens, bestuurder bij Eigen Haard. “Vanuit het Rijk wordt dat ook gezegd en als groot knelpunt weergegeven. Houd er rekening mee, een gebrek aan capaciteit wordt je volgende probleem. Dit is toch wel echt prangend.” 

Netcongestie is het niet kunnen aansluiten op het elektriciteitsnet vanwege onvoldoende capaciteit.  De problemen van netcongestie zitten bij Liander en energienet-ontwikkelaar Alliander.  

Liander maakte vorige week bekend dat er geen capaciteit beschikbaar is om een woningbouwproject in Wognum (gemeente Medemblik) aan te sluiten vanwege het volle stroomnet. Pas als het elektriciteitsnet in de regio is uitgebreid, komen de 50 woningen in Wognum aan de beurt. 

De combinatie van de drukte op het stroomnet, een tekort aan technisch personeel en beschikbaarheid van ruimte zorgt ervoor dat Liander de stroomnetten niet meer op tijd kan aanleggen, verzwaren of uitbreiden. Eerder raakte dat al grote bedrijven, maar nu ook nieuwbouwwoningen, zegt Liander. 

Eigen Haard heeft ook een kleiner project in Nieuw-West. Op het Blomwijckerpad bouwt de corporatie 44 woningen. Uit vrees voor het mogelijk niet aansluiten, heeft Eigen Haard een brief naar Liander gestuurd. Daarin herhaalt ze erop te vertrouwen dat de netbeheerder de nutsaansluitingen daadwerkelijk aanlegt op het afgesproken moment.  

“Je bent dus op allerlei manieren bezig om die partijen ook echt te laten committeren aan wat ze hebben toegezegd aan de voorkant en dat ze het ook echt gaan doen. Je wilt de urgentie bij hen echt zo zwaar tussen de oren hebben”, verduidelijkt Anke. “Je moet er toch niet aan denken dat je straks een nieuwe buurt hebt en dat er heel lang lege voorzieningenplinten zijn. Dat er geen gebruikers in kunnen. Wat doet dat met een buurt?” 

De bestuurder van Eigen Haard realiseert zich dat Liander het tempo dat nodig is, niet aankan. Naast een gezamenlijke regie, waarbij woningcorporaties, netbeheerders en overheden structureel samenwerken, hoopt Anke dat dit soort bedrijven wat innovatiever worden, bijvoorbeeld in tussentijdse oplossingen. “Vertraging in nieuwbouw wil niemand. De behoefte aan woningen is in deze regio te groot”.