Woningcorporaties hebben de extra huurinkomsten nodig voor het onderhoud, renovatie en verduurzaming. Door het uitblijven van huurverhoging stijgen de inkomsten van de corporaties voor deze activiteiten niet, terwijl de kosten de afgelopen jaren wel zijn toegenomen en verder oplopen. Verder heeft het ook invloed op de leencapaciteit. Corporaties kunnen minder geld lenen om huizen te bouwen.
“Met de huurbevriezing komt de grootste nachtmerrie uit, vooral dat deze ook voor 2026 geldt. Deze beslissing heeft ingrijpende gevolgen voor woningzoekenden in Amsterdam. Die hebben het al moeilijk met het vinden van een woning en dat wordt hierdoor nog veel lastiger”, zegt Anne-Jo Visser, directeur-bestuurder van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. “Ook bestaande huurders worden hierdoor hard getroffen, omdat er veel minder geld overblijft voor onderhoud, renovaties en verduurzaming. Wij zijn net als Aedes verbijsterd zijn dat het kabinet zich niet aan net gemaakte afspraken (Nationale Prestatie Afspraken) houdt. In tijden van een wooncrisis zijn zowel betaalbare huren als genoeg investeringscapaciteit voor corporaties nodig”.
Voor 2025 hadden de Amsterdamse corporaties ingezet op een maximale huurverhoging van 4,5% die op 1 juli ingaat, conform het advies van het Nibud. Ze maken zich geregeld zorgen over de betaalbaarheid van de huur in de hoofdstad en komen – waar nodig -met maatwerk voor hun huurders. Het niet kunnen verhogen van de huur gaat ten koste van woningzoekenden die nog langer moeten wachten op een nieuwbouwwoning en huurders in woningen die het hardst toe zijn aan een onderhoudsbeurt. Ook verduurzaming zal op een lager pitje gaan, waardoor de huurders in corporatiewoningen meer geld kwijt zijn aan zaken als stoken.
Daar komt nog bij dat een lagere (of geen) huurverhoging maar minimaal bij huurders met een inkomensprobleem terecht komt. Die vangt huurtoeslag vaak voor een groot deel op. In 2023 had de eenmalige huurverlaging beperkt effect op huurders en zorgde voor minder investeringsruimte van corporaties om woningen te bouwen, meldde Volkshuisvesting Nederland afgelopen maandag.
De Amsterdamse corporaties moeten nog in detail onderzoeken wat de exacte gevolgen zijn voor hun financiële huishouding in 2025 en 2026.