Studentenhuisvesting op politieke agenda

Leestijd: 3 min

Met de lokale verkiezingen in het vooruitzicht, zou het goed zijn om studentenhuisvesting in Amsterdam op de politieke agenda te krijgen. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur studentenhuisvesting. Hij sprak tijdens Liever Amsterdam een publiek toe van studenten, politici, beleidsmakers en collega’s van corporaties. Lieven de Key heeft dit evenement op dinsdagavond 8 april georganiseerd om het gesprek over studentenhuisvesting te starten en actie te ondernemen.

Amsterdam loopt achter. Ardin wil de stad via verkiezingsprogramma’s voor 2026 een nieuwe richting geven op het gebied van studentenhuisvesting. Op dit moment heeft de hoofdstad een tekort van minstens 3.600 studentenkamers en dat zou in 2031-2032 kunnen oplopen naar 12.000. Er moeten volgens Ardin zo’n 10.000 woningen bij en dat zou onderdeel van de verschillende verkiezingsprogramma’s kunnen zijn.  

Utrecht en Rotterdam als voorbeeld 

Amsterdam zou volgens hem een voorbeeld kunnen nemen aan Utrecht en Rotterdam. Die steden hebben een actieplan of convenant met streefcijfers voor het realiseren voor studentenwoningen. Soms halen ze die en als het niet lukt, dan komen ze in de buurt. In Utrecht, waar ze “keiharde” streefcijfers hebben gesteld, zijn er honderden kamers toegevoegd. Kortom, als je streefcijfers hebt, dan wordt een politieke realiteit. Een wethouder wordt daar dan op afgerekend. En dat blijkt te werken.  

Nieuwbouw is niet de enige oplossing. Ook kijken wat er met bestaande bouw kan. Samenwonen, hospitaverhuur, kamerdelen. Er zijn initiatieven maar ook daar kan Amsterdam meer doen. En in de rest van Nederland blijkt het te werken, legt Ardin uit. 

Volgens hem kunnen studenten ook prima in de dorpen en steden buiten de hoofdstad wonen en toch in Amsterdam studeren. Ook zouden onderwijsinstellingen moeten overwegen hun colleges en lessen buiten Amsterdam te organiseren of te zorgen voor meer opleidingen buiten de hoofdstad. Een goed én betaalbaar openbaarvervoernetwerk is hierbij een vereiste.  

Bouwplannen van Lieven de Key 

Karin Verdooren, bestuurder bij Lieven de Key, maakte het publiek erop attent hoe belangrijk studenten voor Amsterdam zijn, onder meer vanwege de dynamiek en diversiteit die ze aan de stad geven. In 2024 is er geen enkele studentenwoning in Amsterdam in aanbouw genomen. DUWO wil volgens Karin “dolgraag” bouwen en ook Lieven de Key heeft ambitieuze plannen. Karin heeft de wens 750 studentenwoningen te bouwen. Ze heeft daarvoor al budget maar nog geen locaties.  

Representatie studenten 

De ASVA (de studentenvakbond) roept organisaties op om in gesprek te blijven met studenten. Alleen dán kan je passende huisvesting creëren. Belangrijk hierbij is ook om MBO-studenten niet te vergeten. Ook zij zijn student en zijn opzoek naar woonruimte in de stad.